Susanna

Matsmart
Tänkte skriva ett inlägg om kost igen. Nämligen om hur du kunde bli lite mera matsmart!
Felet som många gör när det kommer till frågan om kost är att de gör saker och ting alldeles för komplicerat, för tro mig, det är inte svårare att leva sunt än vad det är att köpa dendär chipspåsen från affären, och less är verkligen more i frågan om att leva hälsosamt!
Ta detta med att du skall äta frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag och kvällsmål till exempel....... många går runt och stressar sönder sig över detta, och särskillt det här med att käka frulle kan vissa slita av sig håret över!
Såhär tänker jag, istället för att dela in min mat i frukost, mellanmål, lunch och så vidare så håller jag det simpelt, jag skall äta 5 MÅL om dagen....... inget mer.
Fem mål alltså, hur jag lägger upp dessa mål kan se lite olika ut från dag till dag förutom ETT undantag!
Detta undantag är den såkallade "middagen", för mig det största målet om dagen, det skall ALLTID ätas innom 2h efter styrketräning!
Detta är även den enda gyllene regeln jag har.
Vi tar idag t.ex. efter att jag fört Aurora till dagis gick jag och lilla A ut på en powerwalk direkt. Tycker om att jobba upp svetten litegranna före mitt första mål för dagen och detta innebar att mitt första mål idag ägde rum klockan 10.30 och bestog av kyckling med makaroner och avocadoröra......om ni vill kalla det frukost eller lunch kvittar, för mig är det mål nummer 1 för dagen.
Istället kommer jag troligtvis kassta om det så att jag äter den traditionella gröten på kvällen istället, vilket är ett utmärkt alternativ eftersom våra kroppar tar upp kolhydrater optimalt då vi sover.
Gör det inte för invecklat alltså, och är du som så många andra en person som lätt stressar upp sig inför en frukost eller dyligt, tänk 5 mål om dagen, när och var du äter dom kvittar, om så bara det största kolhydratsmålet infaller då du varit som mest aktiv under dagen.
Detta tankesätt underlättar även enormt för dig som skiftesarbetar! Den som jobbat natt blir lätt osäker när denne skall äta frukost, efter nattskiftet före du går och lägger dig på morgon? Eller när du vaknat sent på eftermiddagen?
Och när under natten är det läge för lunch?
Vad jag menar är alltså att vi människor är ett rätt så dumt djur! Vi kopplar gärna det vi äter till en viss klocktid på dygnet och detta leder offta tyvärr till stora käppar i hjulen för många när det kommer till just detta med att leva hälsosamt. Lunch ska du automatiskt äta mellan klockan 12-13 och den fördömda frukosten som livet inte går att leva utan skall äga rum allt mellan klockan 06-08.00 på morgonen (för att inte glömma regeln om att du inte skall äta något efter klockan 22...... eller var det 18.00.....eller var det kanske 17.30 haha...ett sånt trams😂)
Vill du vara matsmart så snälla kassta all denna geggamojja bland med soporna.
Keep it simple........ 5 mål om dagen och du har 24 timmar att fördela upp dom på!
P.U.N.K.T
 
 
 
 
 
 
Vill ni ha mer tips om hur du kunde bli mera matsmart så ropa gärna "hepp" i kommentarsfältet eller om det är något speciellt ni undrar när det gäller kost! Kunde babbla hur mycket som hellst kring detta, men ingen orkar ju läsa en hel bibel på en gång!😄
Puss&kram// Sanna
 
Ica

All information du orkar pumpa ut så tar vi emot :) Du gör det på det sättet att det låter lätt och är lätt att förverkliga också.

Svar: Ja men det är verkligen tur! Det ska ju vara lätt å roligt tycker jag! 😊👍
Susanna Mäkelä

Bara jag

Hepp! Skriv gärna om kost och bra alternativ för de olika måltiderna :)

Svar: Suveränt, det skall jag göra!😍
Susanna Mäkelä

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress