Susanna

Sommarformen och moral.
Ju längre vi rullar in på det nya året destu mer börjar folk tänka på kommande sommar och därpå även sommarformen. "Fit for summer" är ett välkänt begrepp och man börjar surfa runt efter diverse online-coachningar och paket för hur snabbt,enkelt och lätt gå ner i vikt och uppnå din sommarform.
Som så många andra coacher blir även jag förbannad och frustrerad över hur många det finns där ute som kallar sig "Personal Trainer" eller "Coach" men som i grund och botten inte har ett hum om hur människo-kroppen fungerar men är ute efter att förtjäna enkla pengar och lovar kunden både det ena och det andra.
Allt på kundens egen bekostnad.
Tyvärr så är läget så, att om du betalar kan du praktiskt taget få certifikat för nästan vad som hellst under en helg idag ( som tex dessa "efter graviditet" tränings-licenser som är så inne just nu ) i princip vilken "Kalle Fransson" som hellst kan ha papper på att han är legitimerad "dethär" eller "detdär".
Det är nästan omöjligt för kunden idag att veta vem det faktiskt lönar sig att gå till i frågan om din egen hälsa, och du har bara en kropp, så det gäller verkligen att tänka efter ordentligt vem du utlovar den till!
Denna text är inspirerad efter Peippos blogginlägg, där hon listade upp endel saker som är bra att komma ihåg när du är lost ute i "pt-djungeln" eller ska köpa ett online paket.
Peippo bloggar på finska så tänkte därför skriva en svensk version plus lägga in mina personliga tips och råd.
Så, vad bör man reagera på, som osar skumt när man surfar runt på olika tränings-och hälsosidor eller ska välja en personliga tränare?!
 
1.Orden "Supersnabbt" , "Enkelt", "Lätt", "Kur".
Dessa ord borde få varningsklockorna att ringa. Som jag har skrivit förut så finns det inga genvägar eller "quickfix" då det kommer till din kropp, hälsa och välmående. Om man skall ha någonting gjort och snabbt innom detta område leder det alltid bara till  mera ohälsa och illamånde. Hälsa kräver långsiktseende och att man är redo att föbinda sig till sitt eget välmående för resten av livet.
 
2.Fantastiska före & efter-bilder.
Detta är något jag själv faktiskt aldrig använt mig av. Dessa bilder som ska få dig att framstå som den ultimata coachen för att din kund har gått ner si och så mycket under bara några veckors tid.
Nepps!
Om sådana här bilder uppkommer ihållande på en sida osar även här att saker och ting görs på fel sätt. För det andra så går alla ner snabbt i början, detta är den så kallande "vätskeperioden" när du lägger om kosten och börjar motionera är det överflödig vätska som kunden blir av med först, därav går ner i vikt. Vätske-kilon och fett-kilon är två helt olika saker, viktigt att komma ihåg!
Bra före-efter bilder finns också, men dessa är tagna med längre mellanrum och man ser att kunden tränat upp sig på längre sikt och har en stark och frisk kropp.
 
3. En känd person = bra tränare!
Så falskt. Detta kan också få mina hår att resa sig ibland. Bara för att personen i fråga är mer eller mindre kändis och nu börjat göra online-coahningar med massor av "bygga rumpa" paket betyder detta inte att hen är en erfaren coach eller kan träna!
För lyckad styrketräning och muskeltillväxt kräver detta att du har 1. tekninken i skick! Trots att du knäböjjt i 15 år finns det ändå rum att finslipa, ALLA seriösa tränare finslipar sin teknik ständigt!
2. ditt nervsystem fungerar och du får kontakt och faktiskt tränar huvudmuskeln. Det vill säga om du tränar rygg skall du inte ha träningsvärk i framlåren osv. Det är jätteviktigt att träningen når fram till rätt adress och detta kräver också det en hel del finslipning och tar tid.
 
Satsa på kvalitè när du väljer din tränare eller coach! Se på mer än vad denna har för papper inramade på väggen eller utsatt på sin hemsida.
Fråga denne VAR hen fått sin utbildning och HUR, ta reda på bakgrundsfakta och tveka inte att fråga vad du än kan tänkas undra över, en seriös coach svarar alltid på dina frågor!
Vad du också bör tänka på är vad just du vill få ut av din resa?
Har du precis fått barn och vill komma igång med träningen igen men vet inte riktigt hur eller när efter en graviditet, vänd dig till någon som är erfaren både innom träning OCH som fött barn, hellst fler än en gång.
Är du intresserad av Fitness och att kanske gå upp på scenen någon gång i framtiden, vänd dig då till någon som kan sin tävlingsidrott och har tävlat själv och som har många års erfarenhet av Fitness och tävlingsidrott. Detta område är verkigen ingenting och leka med och du bör verkligen satsa på bra kvalitè i frågan om att välja Team eller Coach!
 
Livsstilen säger allt och detta kan du inte fejka. En seriös tränare/coach/Personal Trainer andas hälsa, träning och overall välmående. Oavsett vad som händer i dennes liv följer man endå en röd tråd, en tråd som håller samma bana i ur och skur, år ut och år in.
Att uppnå detta kan omöjligt komma under en natt, en vecka eller en månad. Att skapa nya rutiner tar tid och varje unik kropp och knopp anpassar sig på olika vis.
Du måste förbinda dig till att satsa på dig och ditt välmående från denna dag och för all framtid. Du är viktig och måste själv inse hur viktig du är och börja behandla digsjälv därefter!
Motion skall aldrig vara en bestraffning! Du belönar endast dig och din kropp med träning och hälsosam kost.
Resan måste ta tid, allt som du förändras fysiskt skall även det psykiska hänga med. Om dessa två partier väger olika så välter hela båten. Hela vår existens skall hållas i balans där fysiskt och psykiskt välmående alltid går hand i hand och båda skall vårdas lika mycket.
 
Så tänk på dethär finisar! Du är alltid värd det bästa!
Trevlig Fredag💗Sanna
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress