Best nine.
Det börjar närma sig dethär årets slut hörni, och vilket år det varit......igen.
Både enorm lycka samt en och annan bitter sanning som utvisat sig. Jag har blivit någon enstaka människa fattigare i min omgivning men samtidigt blivit visad vilka som verkligen är värt att ha omkring sig. Jag känner mig mer klok och självsäker än vad jag gjorde för ett år sedan och trots att det tyvärr alltid finns en risk för att du blir besviken så håller jag fasst vid att du alltid bör hjälpa folk omkring dig.💗
 
 
 
 
Mitt år började med att jag fick reda på att jag bär på mitt femte lilla mirakel, kommer ihåg att jag plussade på stickan i slutvippen på Januari ungefär.
Mannen hade jobbat nattskift och jag väckte honom med en stor kram och sade att "guess what?!"😆
Brevid mig hade jag graviditetstestet som han sedan i lugn och ro fick kolla på och låta sjunka in. Vi hade ju planerat att vi ville ha bäbis, men ni vet ju hur paff man blir varje gång det visar sig att det ska bli verklighet iallafall..... oavsett hur mångte barnet det är.
 
 
 
Samtidigt som jag var nygravid höll vi även på att planera bröllop. Mannen hade friat till mig på min 30-års dag i November 2017 och vi ville gifta oss snart efter det💗
Det magiska datumet blev 3.3.2018 så vi hade endel att fixa på rätt så lite tid. Dock så verkade det verkligen som att allt var på vår sida, för hela planeringen av vårt bröllop gick så himla smidigt.
Ta min underbara bröllopsklänning till exempel.
Jag och mannen gick på stan lite sådär extemporè, vi hade lämnat in min vigselring (som han friade med,naaaaw😍) för en liten förminskning. Vi går förbi den enda festklädesaffären i hela Ekenäs som även höll på med slutförsäljning då den helt skulle stänga och mannen frågade om vi inte ska gå in och kika lite?!
-näääeeee...... säger jag. Jag ska ju handla min bröllopsklänning på nån flottig butik i Huvudstaden liksom.......
Mannen trilskas endå och får mig till slut övertalad att gå in i affären.
Väl inne i affären ser jag ju direkt att här inte finns något för mig, och går runt lite småsur över att slänga bort tid på sånthär onödigt.
Men sen!
När jag befinner mig längst in i knuten av hela affären, ser jag något som hänger lite i skymundan på en skyltdocka. En underbart söt brudklänning, lite halv sjöjungfrumodell som jag från början bestämt att jag ville ha. Den enda som finns kvar och minimal chans att den skulle passa tar kvinnan bakom kassan och jag in den i provhytten för att pröva. Har noll förväntningar eftersom man typ alltid måste sy upp, sy in eller omforma en brudklänning på något vis.
Jag står i underkläder och kvinnan ställer sig på en pall och trär brudklänningen över mitt huvud och armar.
Klänningen faller mjukt över överkroppen, faller lätt över höften och sätter sig  P:E:R:F:E:K:T!
Kvinnan börja snöra korsetten och klänningen kramar om samt framhäver alla mina bästa sidor.
Jag känner mig som den mest vackraste kvinnan i hela världen och så klyschigt som det låter så brände tårarna innanför ögonlocken där jag stog och speglade mig iklädd min klänning.
Min brudklänning som jag råkade hitta i min egen lilla hemstad satt perfekt, herregud, den behövde inte ens sys upp, utan var perfekt längd också?!!
Inte nog med det så var det ju slutförsäljning i affären så brudklänningen var på 70% rabatt.
Jag fick min drömklänning billigare än vad folk säljer sina begagnade för och denna har aldrig burits av någon annan än mig💕
 
Jag var så lycklig!
 
 
 
 
 
 
Jag hade ett drömbröllop! Litet och intimt, i ett vackert vinter Finland. Aldrig har någonting känts så bra som när jag gifte mig med min Markus. Jag som känt mig vilsen större delen av mitt liv hade äntligen hittat hem.
 
 
Sommaren har även den varit den bästa och finaste på länge. Varmt härligt väder och vi har hängt mycket på beachen och käkat massor med glass.
Mina 3 äldre barn var ju även uppe i Österbotten och spenderade sommarlov tillsammans med sin pappa och detta är nog det enda negativa jag upplevde under hela sommaren. Alla tre hade oturen att bli ordentligt sjuka och det blev många sömnlösa nätter här hemma när jag talade i telefon med barnen.
Under denna tiden hade jag även mycket förvärkar och var till och med rädd att lillis skulle komma för tidigt. Nu i efterhand inser jag att det nog var oron och stressen jag kände över mina andra tre som orsakade värkarna då.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hösten började närma sig och dags att börja ladda inför ett nytt skolår. Vi fick chansen att medverka i en intervju tillsammans med yle angående mobbning och Leevi fick själv berätta sin historia. Mycket nervöst var det när Juli började gå mot Augusti men ett sissta avbrott från allt det vardagliga fick vi när vi blev bjudna på Augustinatten hela familjen, där fick vi lyssna på härliga artister och barnen fick en fin avslutning på sommarlovet.
 
 
 
 
Skolan började och så även min kamp över att ordna upp allt som lämnat lite på hälft sen senaste år. Möten hit och samtal dit, men för första gången......kanske någonsinn, kände jag mig äntligen hörd och saker tog sig en ny vändning. Äntligen.
Lionel började även 1:an och jag inser hur stora barn jag har numer?!
 
 
Med skolåret igång fanns det inte så mycket kvar än att vänta ut den sissta tiden som lillis befann sig på insidan.Jag tränade så mycket jag kände att jag ville och orkade, städade och förberedde i hemmet. Full med förväntan började jag aktivt vänta på lillis redan i vecka 37, och på så vis blev den sissta tiden av graviditeten väldigt lång.
Punktlig som lillkillen var så tittade han ut i vecka 40+0 exakt på det beräknade datumet haha😄
En jädrans small när jag låg i sängen och forsande vatten som inte tänkte ta slut. Det blev ambulans till Lojo bb och vi var även de första som fick pröva på "barnmorskor på fältet".
Det blev en liten uppståndelse det med, och folk trodde jag födde vid vägkanten.
Ni kan läsa hela min förlossningsberättelse HÄR och HÄR om ni är nyfikna och vill läsa mera.
Jag saknar redan att vara gravid och är fortfarande av den åsikten att jag mår som bäst när jag väntar barn💖
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Under det gågna året har jag enligt mig själv kommit närmare mina personliga mål i livet. Jag har funnit trygghet och självsäkerhet i det personliga, min familj har vuxit med en till liten älskling. Ett av mina större mål i livet är ju en stor familj, mycket kärlek och gemenskap. Känner att jag kommit mycket långt på den fronten!
 
 
Våran reklam  Mc Donalds rullar nu även den på tv. Även fasst det för många kanske är en löjlig sak så är det ett av mina personliga "karriärsmål" att få pröva göra en reklam för tv. Saken gäller ju att sätta mål och sedan uppfylla dom och det har jag lyckats göra. Detta var ett jobb jag verkligen gillade att göra och att Leevi och Lilja fick chansen att delta och samtidigt fick en inblick av hur ett riktigt jobb går till är enligt mig en riktigt lärorik upplevelse.
Nu den sissta veckan av detta år inledde jag även ett samarbete tillsammans med ett varumärke för kläder. Detta har också funnits på min lista en längre tid, att lyckas få inleda ett bra samarbete tillsammans med en bra kedja.
Detta blev nu äntligen verklighet och i början av nästa år kommer ni få veta mera över hur NI kan beställa era höglassiga tränings, vardags och festkläder enkelt och lite billigare via mig!.
 
 
Jag hoppas det blir ett givande 2019 och att jag kan känna att mitt liv fortsätter att framskrida i den direktion jag vill att det ska göra.
Alla har vi ett och bara ett liv, och vi alla har rätten att få känna, att vi verkligen får leva det så som vi vill leva.
Alla är vi olika, har olika målsättningar och synpunkter på vad som egentligen är meningen med livet. Lyssna på dem som är av annan åsikt........lär och reflektera.
Döm aldrig någon sålänge du inte vandrar i dennes skor och sluta aldrig att hjälpa andra oavsett hur många knivar du än har fått i ryggen tidigare. Var sann mot dig själv och sprid positivitet och glädje och gör det vad du vill göra.
Då ska du se att allt blir riktigt riktigt bra tillsisst!💗
Gott nytt år finisar!
//Sanna
 
Passligt till Jul!
Som alla andra spenderade även vi en riktigt fridfull och skön Julafton! Trots att klapparna blev fler än vad jag hade räknat med är jag endå nöjd över innehållet. Vi föräldrar hade ju bestämt att skolbarnen endast får en enda julklapp, en sak de alla 3 önskat sig mer än någoting annat, en playstation 4.
En playstation är ju även den en mycket dyrbar pryl så i och med det så ansåg vi att det får räcka till.
 
 
Men den bästa överraskningen denna jul var ju endå att reklamen för Mc Donalds som jag, Leevi och Lilja medverkade i äntligen kom ut  och börade rulla på tvn!
Det var i Lördags jag fick äran att se den för första gången när jag och mannen slökollade på tv efter att barnen hade gått och lagt sig. Hade väntat så länge på den redan så blev verkligen överraskad när den äntligen dök upp!
Någon av er som sett den redan? Rullar på finska kanal 4😊
 
Idag jobbar mannen från morgon till kväll men får ex-mannen på ex-temporé besök istället hahhaaa🤣
Med sig har han skolbarnens farfar och även lillis gudmor är påväg till oss idag, fullt hus väntar alltså och jag tänkte bjuda på lite julmat.
Julen är en tid då allt gnabb och tjafs från det förflutna får lov att läggas åt sidan, och istället får vi ta fram den bästa versionen av oss själva och tänka på barnen i första hand.
Att vi alla kan spendera en dag tillsammans i juletider tycker jag är en mycket viktig sak att kunna få framföra till barnen och det känns bra att jag och de äldre barnens pappa kan ge det till våra barn, trots att det annars inte alltid är så lätt att komma överens.
 
 
 
 
Senare i veckan väntas det åter besök från Österbotten, när Auroras och lillis framor och kusintejjer kanske är påväg ner till oss, hur och när jag skall hinna med träningen denna vecka återstår att se. Det gäller att prioritera och just denna vecka är det samhörighet med nära och kära som står överst på TO DO-listan.
(null)

 
Jag hoppas att alla mina läsare hafft en riktigt skön Jul och inte förätit er allt för mycket haha.
Själv har jag njutit både av knäck och choklad plus mycket god mat, riktigt najs ska det bli at sedan få åka iväg till gymmet och sqeesa allt gott till de rätta platserna!😁
 
//Sanna
 

Matsmart - JULEDITION!
Bara en två dagar kvar så har vi Julafton hörni, själva kommer vi smygstarta lite redan imorgon eftersom mannen jobbar från morgon till kväll från och med juldagen.
Med julen kommer även julmaten, den egna, svärmors, mormors, farmors osv,osv.
Vi äter offta tills det står ut genom öronen på oss sedan fortsätter vi att äta, och visst, en gång i året är det faktiskt inte så farligt att käka loss, men faktum är ju att man inte mår så bra efter all dendär julmaten. Man blir offta trött och hängig och magen låter som ett åskmoln.
Jag tänkte i detta inlägg dela med mig av lite smarta tips att ta in på julbordet för att undvika det värsta svullo-måendet samt lite annat värt att tänka på under dessa juldagar.
 
Tips 1. Julgröten.
Jag har bloggat om det tidigare men är så vårt att påminna er om igen!
Risgrynsgröt lagad på mandelmjölk!
Istället för den vanliga ko-mjölken ( för att inte tala om grötmjölken som ej bränns vid - huuuujeda mig! Lämna kvar på hyllan tack!) så testa köpa hem en mandelmjölk och koka din tomtegröt på den. Jag lovar er att ni ej kommer att bli besvikna, smaken är till och med bättre än originalet kokat på komjölk och du slipper knip och luft i magen!!
 
 
Tips 2. Julskinkan.
Kan vi vara helt ärliga nu, huuur många av er gillar verkligen, asså verkligen gillar julskinka? Såhär i fullvuxen ålder (yeah right!) har jag kommit fram till att enda orsaken varför skinkan ens hängt med under alla de år är endast för att det anses vara en tradition!
Här har vi även en stor bov till luft och knip i magen samt uppblåshet!
Istället, satsa på en härlig stek av nöt antingen färdigkryddad eller krydda själv! Personligen gillar jag mitt kött medium, medium minus för att vara riktigt exakt.
En anna sak som kommer finnas på mitt julbord är fisk. Lax både i rökt form och gravad. Bra fetter och proteiner och mat som du mår bra av!
Be brave och byt ut den tarditionella prutt.....ursäkta...jul skinkan!
 
 
 
Tips 3. Efterätt.
Inte nog med att vi ska proppa i oss allt för mycket packande och gasbildande mat, sedan har vi efterätten, plommonkräm & vispgrädde, pepparkakor och bakelser, choklad och ännu mera choklad. Vid dethär laget ropar dina tarmar redan hosianna och alla sitter och skyller på varandra vem det är som släppt de ljudlösa lönnmördarna under köksbordet.
Jag rekommenderar att ni testar en lättare variant av rispudding på julbordet!
 
Du behöver:
risgrynsgröt (koka extra av mandelmjölk)
ca 2 1/2 dl grädde
2 matskedar socker (kan även bytas mot tex stevia)
1 tsk vaniljsocker
ca 3 appelsiner.
 
Vispa grädden, socker och vaniljsocker. Skär bort "skinnet" på appelsinskivorna och skär till mindre bitar. Tillsätt risgrynsgröten i grädden och rör om, tillsätt även appelsinerna och blanda om. Servera snyggt i tex vinglas och toppa med lite rivet appelsinskal och en bit mörk choklad, kakaohalt 80% och lite nötter.
Se till att det finns färsk frukt,nötter och mörk choklad på julbordet! Dessa är jättebra alternativ och du kommer bli överraskad hur uppskattat det verkligen är!
Lite friskhet bland allt det "moshiga"
 
Ett annat superhärligt tips är ju att göra en chia-pudding lagad på mandelmjölk som sedan serveras med frukt och bär!
 
Tips 4. Vatten vatten!
Genast på morgon när du vaknar. drick ett stort glas vatten med pressad citron för att få fart på kroppens eget renings-system. Även under dagens lopp så se till att du dricker MYCKET vatten! På detta viset hjälper du ditt matsmältnings system och du blir inte lika packad. Även ditt sinne hålls friskare och piggare om du ser till att dricka ordenligt. Vatten renar oss och vår kropp behöver mycket vatten!
 
Tips 5. Vardagsmotion.
Julledigt är lika med 5 dagar innomhus på soffan, nej tack!
Även trots julfirande hos släktingar, se till att du kommer ut på en rask promenad (mellan måltiderna haha) rör på dig på något sätt för att hjälpa ämnesomsättningen hantera all mat!
Du mår bättre, din kropp mår bättre och ditt sinne förblir piggt och lätt!
jag själv älskar ju att smita iväg till gymmet och träna under juldagarna, där är ju offta tomt då och du kan köra rave alldeles för dig själv haha....... och så mår jag ju förstårs så mycket bättre när jag rört på mig och kan med gott samvete äta lite extra sen igen😅
 
 
Sådär hörni, än har ni tid att ta in alternativ till erat julfirande. Kom ihåg att det aldrig handlar om att byta ut eller utesluta något! Ta in nya och bra alternativ! Sedan kan folk välja hur de vill. Du kan äta en skiva julskinka OCH några skivor nötstek, ta några chokladpraliner OCH en skiva mörk choklad. Kontrast och balans och så lite motion och massor med vatten på det och du har den perfekta kombinationen för ett optimalt julfirande!
 
EN RIKTIGT GOD JUL ÖNSKAR JAG ER KÄRA LÄSARE!
💝Sanna